Beskrivelse
Naturens egen opskrift til ren omega 3
Nordfolk OMEGA 3 er en ny generation af omega-3 fra plankton. Den består udelukkende af et lille dyreplankton fra Nord-Norge, kommer i sin naturlige form, er uraffineret da den er så ren og fin at det ikke er nødvendigt hverken at raffinere eller kemisk rense olien og certificeret bæredygtigt af ‘Friend of the Sea’.
D-Vitamin er tilsat olien
I den naturlige og bæredygtige olie er der lavet et enkelt tilvalg, for at tilføre et gavnligt D3-vitamin. Vi får i vinterhalvåret hvor solen ikke er fremme så ofte, desværre alt for lidt D-vitamin. samtidig er det med til at kroppen kan optage kalk. Et andet produkt der også indeholder calcium er Berry En Cal+
Gavnlige funktioner af vitamin D3
- Vedligeholder immunforsvarets normale funktion
- Har indvirkning på celledelingen
- Vedligeholder knogler og muskler
- Er med til at vedligeholde tænder og tandkød
- Sørger for et normalt indhold af fosfat i kroppen
- Medvirker til at kroppen kan optage et normalt calciumindhold
Omega 3 og effekten på helbredet
De generelle helbredsmæssige fordele ved olien
- Mindre tendens til tør hud
- Generelt en sundere hud
- Et styrket immunforsvar,
- Mere energi, bedre koncentration og hukommelse
- Reducering ved hævede og ømme led
- Forbedret kredsløb
- Forbedret kolesterol niveau
Hvad vil det sige at raffinere?
Raffinering betyder at rense i olien. I levnedsmiddelindustrien står det for den samlede proces, fra olien udvindes til den er i kapsler. Idet omega 3 fra plankton IKKE indeholder uønskede stoffer gennemgår vores olie ikke en raffinering, som ofte er med til at ødelægge olien og gøre optageligheden dårligere. Raffinering er også betegnelse for procestrinet under fremstilling af sukker.
Olien er certificeret som bæredygtig
Friend of the Sea er et projekt fra World Sustainability Organization fra 2018 og er til for at certificere og fremme bæredygtigt fiskeri og akvakultur. Deres mission er at bruge deres miljømærke og bevaringsprojekter som bidrager til sundheden i verdenshavene. De anvendes af de akkrediterede organisationer.
Naturlig olie med syv forskellige omega 3 fedtsyrer
Omega-3 fedtsyrer er en fællesbetegnelse for en række fedtsyrer, som er vigtige at få fra den mad, vi spiser. De officielle Kostråd anbefaler at man spiser mindst 350 g fisk om ugen, heraf mindst 200 g fede fisk som laks, ørred, sild og makrel.
Hvis du ikke når op på disse mængder bør du overveje et kosttilskud som Zooca (tidligere Nordfolk) OMEGA 3. Det er en uraffineret olie med alle næringsstoffer intakte. Faktisk indeholder olien over 30 forskellige fedtsyrer, hvoraf syv er omega-3 fedtsyrer.
En af fedtsyrerne hedder SDA
Nordfolk OMEGA 3 indeholder de kendte omega-3 fedtsyrer EPA og DHA, men er forskellig fra mange andre omega-3 olier. Den indeholder nemlig i tillæg også fedtsyren SDA. Denne fedtsyre omdannes af vores krop til EPA og DHA.
Astaxanthin – en naturlig stærk antioxidant
Oliens flotte naturlige rubinrøde farve kommer fra stoffet astaxanthin – det udtales Asta-san-tin, og er en kraftig antioxidant, der blandt andet hjælper til at modvirke harskning af olien hvor mange producenter anvender E-vitamin eller tilsætter 30 % olivenolie til samme formål.
Egenskaber, vi synes er værd at bemærke
Mens traditionel omega-3 findes som triglycerider (fiskeolie) og fosfolipider (krillolie), kommer Zooca OMEGA 3 som flydende voks-estere, hvor fedtsyrerne er bundet til policosanoler. De flydende voks-estere optages langsommere end både fiskeolier og krillolier og giver derfor en større udnyttelses grad.
Hvad gør dette produkt unikt?
Fordelen ved at olien kommer fra plankton er at det ikke er udvundet fra fisk med stor risiko for tungmetaller, Pfos, plastik og andre ting som fisk optager igennem de forurenede farvande. På verdensplan er det et kæmpe problem og her er denne risiko minimeret.
”Fisk fra Nordsøen indeholder så meget PFAS, at ekspert kalder det skræmmende.”
Der er fundet så stor mængder af fluorstoffer (PFAS) i fisk fra Nordsøen, at de ikke kan bruges til hønsefoder, uden at vores økologiske æg får for høje koncentrationer af de såkaldte evighedskemikalier. Det viser et svar fra Fødevarestyrelsen.
Konstateringen af, hvor forurenet Nordsøen er, bliver kaldt skræmmende af Bjarne W. Strobel. Han er lektor ved Københavns Universitet og ved, hvordan PFAS spreder sig i miljøet:
“Her er det en gennemsnitsbetragtning af, hvor fisken har svømmet i hele sit liv. Der skulle vandet gerne være rent. Alligevel er indholdet af PFAS så højt, at fiskene er uegnet til foder, når vi får dem på land” lyder det fra Bjarne Strobel.
Det vakte stor opsigt, da DTU Fødevareinstituttet havde fundet så høje koncentrationer af PFAS i økologiske æggeblommer, at nogle af æggene overskred grænseværdierne.
Grænseværdien der blev overskredet for æggene er 1,7 µg/kg, det er altså grænsen for de økologiske æg, der havnede i nyhederne, men vidste du at grænseværdi for laks er helt oppe på 8,0 µg/kg og for ål, helt, ørred eller ansjos så er grænseværdien på hele 45 µg/kg.
Så kan jeg vel være sikker på at min omega-3 kosttilskud har en lav grænseværdi?
PFAS stofferne bioakkumuleres, er svært nedbrydelige og ophobes derfor gennem hele fødekæden.
Man skulle derfor tro at myndigheder ville være ekstra forsigtige når det gælder marine omega-3 olier, der som oftes laves af rovfisk – altså fisk der spiser andre fisk, og hermed akkumulerer PFAS stofferne.
Men her må vi desværre erfare at dette ikke er tilfældet. Der er endnu ikke fastsat nogen som helst grænseværdi for marine omega-3 olier, som ellers indtages af mere end 600.000 danskere dagligt – der er fastsat grænseværdier for mange af de fisk vi spiser, men ikke vores marine omega-3 kosttilskud.
Hverken vores egen Fødevarestyrelse eller det europæiske fødevare agentur EFSA har villet fastsætte grænser for marine omega-3 olier, og der er derfor heller ingen testkrav eller grænseværdier! Det er derfor op til den enkelte producent at teste for PFAS og offentligøre disse værdier, altså hvis man ønsker det.
Vores analyse
Hos Zooca har vi selvfølgelig valgt at både teste vores plankton omega-3 olie, og offentliggøre værdierne. Hvorfor? Fordi vi tror på fuld gennemsigtighed og mener det er forbrugernes ret at kende til en sådan vigtig information.
Vi har fået vores olie testet ved et anerkendt uafhængigt internationalt laboratorium. Resultatet ligger så lavt at det ligger på grænsen til hvad der overhovedet kan måles.
Årsagen er at vores omega-3 kommer fra det helt særlig plankton Calanus finmarchicus som kun findes i det kolde hav i nord Atlanten. Den er først i fødekæden, 100% veganer og der sker ganske enkelt ikke bioakkumulering (ophobning) af PFAS da den ikke spiser andre levende dyr.
I analysen deles PFAS stofferne ind i 4 hovedgrupper, og du kan se resultatet herunder:
- PFOA – ikke målbart
- PFNA – 0,012 µg/kg
- PFHxS – ikke målbart
- PFOS – 0,040 µg/kg
Hvis du følger de officielle Kostråd og spiser 350g f.eks vild laks og sammenligner det med at spise 4 Zooca® Original kapsler hver dag får du følgende på en uge:
- Laks – 2,8 µg/kg PFAS pr, uge
- Zooca – 0,00076 µg/kg PFAS pr. uge
Der er altså en forskel på hele 366.200% mellem den tilladte grænseværdi i laks og den målte værdier i Zooca® Original.
Kosttilskud er ikke en erstatning for en varieret kost, og vi antyder ikke at du ikke skal spise fisk, men blot illustrerer, hvor forsvindende lille mængde PFAS vores olie indeholder.
Hvor mange skal man tage om dagen?
Ved et indtag på fed fisk 2 gange om ugen anbefales 2 kapsler dagligt.
Får du ikke fed fisk ugentligt skal du op på 4 kapsler om dagen
Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides.
Kosttilskud må ikke erstatte en afbalanceret og varieret kost.
Kapslerne bør ikke indtages af børn under 3 år og opbevares derfor væk fra mindre børn. Anbefales ikke til børn under 14 år.
Det anbefales at opbevare dem ved stuetemperatur.