CAL+ konceptet: Et fantastisk kombineret produkt, der har alle de vigtige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Calcium er nødvendig for vedligeholdelse af normale knogler og i Cal + findes calcium i en organisk form (altså fra planter) hvilket gør optageligheden optimal og ikke fra carbonat, som er uorganisk kalk, der kommer direkte fra jorden.
Mange kalkprodukter er ikke andet end pulveriseret tavlekridt. Vores mineraler skal vi have fra planter og ikke direkte fra jorden. Så det skal hedde calcium citrat, magnesium citrat og ikke calcium carbonat eller magnesium carbonat.
Sammen med Cal+ anbefaler jeg at tage Aktiv, som indeholder let optageligt kollagen, hvilket også er nødvendigt for at knoglen bliver stærk og elastisk. I produktet aktiv indgår også C vitamin som bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende knogler.
Aktiv = kollagen = mørtel Cal+ = mineraler = mursten
Problemet er ofte, at folk med tendens til svage knogler, udelukkende får anbefalet at spise kalk med D3 vitamin som tilskud. Disse produkter kan ligefrem være skadelige, specielt fordi de fleste er uorganiske, og har en meget lav optagelighed, hvis du ikke samtidig får magnesium citrat.
Problemet er også, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger til ældre er et indtag af mellem 800 – 1000 mg calcium om dagen. Det vil sige cirka 1 gram kalk om dagen.
Årsagen til den høje anbefaling er fordi man kun optager en meget lille del, og resten skal transporteres ud igen, hvilket kan give kalkkrystaller i nyrerne samt belægninger på blodårerne.
Optageligheden er meget lav, pga. det er uorganisk kalk (tavlekridt) man anbefaler, og at man ikke samtidig får det vigtige magnesium citrat, som er nødvendig for at kunne få calcium fra blodbanen transporteret ind i knoglen.
Der er desværre heller ingen der anbefaler kollagen til knoglen, selvom kollagen er det, der binder tingene sammen. Det er ligesom at bygge et murstenshus. Mineralerne (calciumcitrat) er murstenene, men hvis der ikke er noget mørtel til at holde murstenene sammen, så falder huset sammen ved det første blæsevejr.
Sådan er det også med knoglerne. Der skal noget kollagen (mørtel) til at binde mineralerne sammen, for at en knogle bliver stærk og elastisk.
Børns knogler er elastiske. De løber og falder, og løber videre, uden at en knogle brækker. Det er fordi deres knogle er elastisk. Hvis ikke vi vedligeholder knoglen, bliver den hul inden i – og så mister den sin elasticitet og brækker, når vi falder.
Tidligere var det stort set kun kvinder som fik svage knogler og oftest efter overgangsalderen, på grund af nedsat hormonaktivitet af østrogen. Men i dag er hver 3. person som får en svag knogle, en mand.
Det skyldes blandt andet kost, sukker, kød, hvidt mel og mange andre fødevarer der danner syre i kroppen, når vi spiser dem.
For at neutralisere syren, trækkes der kalk – som er en base –ud af knoglen, og derved kommer der et underskud af mineraler. I den vestlige verden spiser vi en kost, der for langt de fleste består af 80 % syredannende kost og 20 % base dannende kost.
Basedannende kost er grøntsager, bælgfrugter, bær, nødder, og syrnede mælkeprodukter mens mælk, kød, kiks, slik, pasta, alkohol, kaffe og sort te er syredannende. Det betyder at vi får meget mere syredannende mad end basedannende, hvilket er årsagen til, at mænd i dag også får svage knogler.
Knoglen består af mineralet calcium, skal hele livet igennem have tilført organisk kalk (altså kalk som kommer fra planter og ikke fra jorden) for at opbygge, reparere og vedligeholde knoglevævet. Det er derfor vigtigt hele tiden at få nok calcium.
Anbefalingen til voksne er typisk sat til 800 mg om dagen, hvilket er meget højt sat. Det er fordi de fleste får anbefalet produkter med uorganisk kalk, som er svært optageligt, da det kommer direkte fra jorden, og hvis man ikke samtidig får tilstrækkeligt magnesiumcitrat, så kan man ikke optage ret meget af kalken.
Mange kommer derfor til at mangle kalk i knoglerne. Ikke så meget fordi vi får for lidt calcium gennem kosten, men fordi vi mangler magnesium.
Calcium findes i de grønne bladgrønsager, spinat, grønkål, broccoli og mange andre samt mandler, ost og surmælksprodukter.
Fordi magnesiumindholdet i grønsagerne er faldet med ca. 50 % gennem de sidste 50 år – 80 år mangler størstedelen af den voksne befolkning magnesium. Får du ikke tilstrækkelig magnesium kan du ikke optage calcium, og derved bliver knoglen ikke vedligeholdt som den skal, hvilket giver svage knogler.
Desuden indeholder knoglen cirka 30 % kollagen, som binder knoglemassen sammen. Får vi ikke nok kollagen gennem tilskud eller for eksempel ved at spise sylte, så får vi også en svag knogle med alderen, idet vi mister ca. 1 % kollagen hvert år fra 25-årsalderen og danner mindre og mindre jo ældre vi bliver.
De unge mennesker, der drikker meget cola, som har et højt indhold af fosforsyre som forstyrrer kroppens kalkbalance . De vil når de bliver ældre, få svage knogler – uanset om det er kvinder eller mænd. Så livsstil har rigtig stor indflydelse på vores knoglestyrke, se billedet ovenfor.
Det er meget bedre at forebygge end at vente til skaden er sket. Med Cal+ får du det organiske calcium og desuden er cal + det daglige vitamin- og mineral tilskud.
Kroppen er bygget op af muskler, knogler og led som sørger for at vi har et samlet bevægeapparat som sikrer en fleksibilitet i bevægelserne. Skelettets knogler og knoglemasse udgør omkring 12-20 % af menneskets kropsvægt
Skelettet består af 206 knogler. Kraniet har 29, knogler i kroppen består af 53 og arme og ben har hele 124 styk.
Skelettet har nogle primære funktioner:
Knoglen kan opdeles i fire forskellige typer.
Hver enkelt lille knogle i din krop har deres eget navn og er hver især en vigtig del af hele din krops funktion.
Kroppens største og længste knogle er lårbensknoglen. Den kan veje op til 1 kg. på en mand med en vægt på 80 kg. I mellemøret er der 3 forskellige, stigbøjlen, hammeren og ambolten. Den mindste knogle af dem alle er stigbøjlen som kun er cirka 0,5 centimeter.
Af knogler i hånden er der 27 styk. Selve håndleddet er meget komplekst og består af underarmsknoglen, spolebenet og 8 håndrodsknogler.
Knogler i foden består af i alt 26, i bagfoden findes hælbenet og ankelbenet. I mellemfoden findes bådbenet og terning-benet og 3 kileben. Forfoden består af 5 mellemfods og 14 tå knogler.
Fakta om knoglevævet
Knoglevævet består af levende celler der er forbundet i et tæt netværk, omgivet af mineralsk struktur, der blandt andet består af kalcium, fosfat og hydroxyapatit. Knoglen indeholder både blodkar og nerver og 5-10 % af knoglevævet udskiftes hvert år.
Det sker ved, at det ældre knoglevæv nedbrydes og nyt knoglevæv dannes på samme sted. Denne udskiftningsproces har til formål, at sikre styrken af knoglevævet ved at reparere småskader, og sikre resten af kroppens tilgang til kalcium fra kroppens calciumdepot.
Knoglen er levende og består af væv, hvilket betyder den er i en konstant proces hvor den nedbrydes og genopbygges. Knoglen vejer i gennemsnit kun 2,5 – 3 kg.
Når man er barn og ung opbygges der mere knogle, end der nedbrydes. De bliver både større og stærkere. I puberteten vokser drenges mere end pigernes, men styrken i forhold til størrelsen er den samme.
Knoglevævet opnår sin maksimale styrke ved 25-35-årsalderen. Faktorer der betyder mest for, hvor stærke knoglerne bliver er arvelige faktorer, legemsvægt, kønshormoner, indtagelse af calcium og magnesium samt fysisk aktivitet.
Når den maksimale knoglemasse er opnået, vil knoglevævet for både mænd og kvinder mindskes med ½ -1 % om året. Dette skyldes at de knogledannende celler ikke er i stand til at udfylde alle de huller i knoglevævet som de knoglenedbrydende celler laver.
Når kvinder kommer i overgangsalderen og der sker en væsentlig ændring i kønshormonet, kan der ske en stor aktivitet i de knoglenedbrydende celler. Det betyder et større tab af knoglevæv, medmindre man indtager let optageligt kosttilskud i form af calcium- og magnesium citrat sammen med D vitamin og kollagen med C vitamin.
Jeg har sendt et spørgsmål til Osteoporoseforeningen på, hvad årsagen er til, at man her i Danmark ikke kikker på udenlandske forskningsresultater, da det er kendt for alle, at den kalk der er tilsat til foderet til grise, er calcium citrat, idet grisene ikke kan optage calcium karbonat.
De dør til sidst af sult, hvis de får alm. kalk! Hvorfor skal vi mennesker “spises af med ” den billigste form for calcium, som vi måske kun har ringe gavn af? Grisebasserne har det åbenbart bedre end os (på det punkt).
Kontakt mig for mere information fra Osteoporoseforeningens læge.
En 65-årig kvinde hvis knogler ikke var stærke, skriver dette, efter at hun i ca. 3 måneder har taget cal +: Mit “tal” var så blevet 12,9 pct bedre nu end for 2 år siden – det havde sygeplejersken aldrig oplevet før. Hun har taget Cal +, som indeholder magnesium, der bidrager til at vedligeholde knogler.
Marts 2013: Midaldrende kvinde:
Jeg har været til skanning igen og det var positivt – i marts 2012 var T-score -4,96 i rygsøjlen og -3,06 i hoften (T-score er den vigtigste måling mht. knogletæthed)
I min nye skanning i marts 2013 var T-score -4,54 i rygsøjlen og -2,99 i hoften – det synes jeg er positivt, idet jeg kun har taget Cal + i knap 8 måneder og aktiv i ca. 3 måneder. Cal + indeholder bla. magnesium som bidrager til at vedligeholde knogler og aktiv indeholder kollagen.
Jeg fik selv en scanning d. 21. oktober 2009, der viste at mine knogler ikke var stærke nok, og jeg har fået en ny scanning d. 7. november 2011, som viste, at jeg har knækket kurven til at være opadgående i stedet for nedadgående. Min knogletæthed er øget med 1,5 % og jeg har således opbygget min knogletæthed. Det eneste jeg har gjort, er at spise cal + som så beviseligt har øget min knogletæthed og i Cal + er der bla. calcium som bidrager til at vedligeholde normale knogler.
En læge på turen med Team Rynkeby sagde allerede dengang, efter at jeg havde haft et styrt og slået hjelmen i stykker samt slået min hofte ” Du har ikke en dårlig knogletæthed længere – så ville du have brækket andet en blot din hjelm efter det styrt”. Jeg havde så et endnu voldsommere styrt på Blåvandshuk løbet – og stadigvæk er det kun musklerne, det går ud over. Jeg har så spist cal+ hver dag, idet cal + er min daglige tilførsel af de vigtige mineraler og vitaminer.
Grete Jensen, Første scanning 2001 – 68 år gammel – i dag 89 år gammel
Dato Alder T score hofte T score ryg
22-1-2001 68 – 2,92 – 3,58
18-9-2003 70 – 3,13 – 3,09
13-9-2005 72 – 2,90 – 3,01
31-10-2007 74 – 2,85 – 3,11
27-5-2009 76 – 3,07 – 3,59
26-5-2010 77 – 2,69 – 3,05
1-6-2011 78 – 2,88 – 2,89
21-6-2013 80 – 2,8 – 3,5
28-7-2014 81 – 2,4 – 3,6
7-10-2015 82 – 2,3 – 3,7
25-10-2017 84 – 2,6 – 3,2
20-11-2019 86 – 2,3 – 3,2
3-11-2020 88 – 2,4 – 3,2
Grete Jensen startede i medio 2013 med at tage 1 aktiv og 1 cal + hver dag og har gjort det lige siden. Cal + indeholder bla. magnesium, der bidrager til at vedligeholde normale knogler og i produktet aktiv er der C vitamin, der bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende knogler. Vi har nemlig ca. 30 % kollagen i knoglerne. Det er “mørtel” der holder murstenene (calcium) sammen.
Udgangspunkt var: T score hofte: -2,8 – T score ryg: -3,5.
I dag – 8 år efter: T score hofte: -3,2 – T score ryg: -2,4
Blev i 2019 fri for at tage fri for at tage andre produkter, idet tallene ligger stabilt og normalt for hendes alder.
Produktet cal + er ikke fremstillet med henblik på at diagnosticere, behandle, hele eller forebygge sygdom.
Sundhedsshoppens produkter er ikke fremstillet med henblik på at diagnosticere, behandle, hele eller forebygge sygdomme.